ΗΧΟΣ


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Shining Fire

Η γονιμότητα είναι το κεντρικό θέμα του Beltane. Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε στενή επαφή με τη γη το να έχουν τροφή, καλλιέργειες και κτηνοτροφία ήταν όχι απλώς σημαντικό αλλά θέμα ζωής και θανάτου.

Το Bealtane σηματοδοτούσε τη μέση της πορείας του Ήλιου μεταξύ της ανοιξιάτικης ισημερίας και του καλοκαιρινού ηλιοστασίου. Απο τότε που το Κέλτικο έτος βασίστηκε τόσο στον ηλιακό όσο και τον σεληνιακό κύκλο, είναι πιθανό εορτασμοί να γίνονταν στην πιο κοντινή πανσέληνο του σημείου αυτού.

Μεγάλες φωτιές σηματοδοτούσαν μια εποχή αγνότητας και αλλαγής, προάγγελο ελπίδας και καλής σοδειάς και συνοδευότουσαν από τελετουργίες με σκοπό να προστατεύουν τους ανθρώπους από κάθε κακό. Η ίδια η λεξη Beltane σημαίνει "shining fire."

Ένα απο τα έθιμα του Βeltane, που επέζησε μέχρι και τον 18ο αιώνα, ήταν να μοιράζουν ένα ειδικά φτιαγμένο κέικ και όποιος, άτυχος αρκετά, έπαιρνε το μαυρισμένο κομμάτι ονομαζόταν ‘Beltane Carline’ και οι υπόλοιποι προσποιόντουσαν πως τον πετούν στη φωτιά, καθώς επίσης αναφερόντουσαν στο άτομο αυτό λες και ήταν νεκρό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν βέβαια διάφορες αναφορές αρχαίων πρακτικών.  Πιστεύεται πως το φεστιβάλ ήταν ουσιαστικά ο εορτασμός για τη μετάβαση απο την άνοιξη στο καλοκαίρι. Εορτασμός για τη γονιμότητα που παράλληλα χρησιμοποιείτο για την καύση των χειμωνιάτικων σκεπασμάτων και χαλιών.

Η αναβίωση του Beltane Fire Festival πραγματοποιείται απο το 1988 το βράδυ της 30ης Απριλίου στο  Calton Hill του Εδιμβούργου, όπου και πάνω απο 12.000 επισκέπτες το παρακολουθούν. Μόνη εξαίρεση το 2003 όπου οι περιορισμοί που επέβαλλε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ανάγκασε τους διοργανωτές να το πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικό χώρο.

Όποιες και αν είναι οι ρίζες του φεστιβάλ, ένα είναι το σίγουρο, είναι όσο μυστηριακό μπορεί να φρανταστεί κανείς. Οι τελετουργίες αναπαράγονται σε μεγάλη ακρίβεια και τα κουστούμια είναι καταπληκτικά. Ο δε ήχος των τυμπάνων είναι απόλυτα μαγευτικός. Ο συμβολισμός των "κόκκινων" ανθρώπων (αναταραχή, χάος, λίμπιντο) και των λευκών γυναικών (τάξη και αγνότητα) δημιουργούν ένα εκπληκτικό θέαμα και η μυσταγωγία της βραδιάς βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη διαμάχη.






( Ήχος ανάρτησης Enchanted - Delerium )

3 σχόλια:

mariposa είπε...

ουαου..και η μουσικη σε βαζει στο πνευμα......

καλη συνεχεια........

Roadartist είπε...

Toso oi photos, oso kai i diigisi me ekane na jefygw.. (kai i moysiki)

Μικρές ανάσες είπε...

Χαίρομαι πολύ που η ανάρτησή μου σας έκανε να σκεφτείται και να ταξιδέψετε στην αγαπημένη μου πόλη. Είναι τόσο δύσκολη η σημερινή μέρα που δε ξέρω τι άλλο να πω, ούτε αν έχει νόημα να ειπωθεί κάτι...

Υπομονή για τα χειρότερα μόνο....